Всеукраїнський конкурс «Моральний  вчинок» започатковано у 2010 році Асоціацією українських правників. Метою конкурсу є популяризація духовних і моральних надбань, сприяння формуванню громадянської позиції, високих моральних цінностей, почуття любові до України.

Конкурс вже сьомий рік поспіль проводиться на добровільних засадах серед шести вікових категорій: І – учні 1-4 класів, ІІ – учні 5-8 класів, ІІІ – учні 9-11 класів, IV – учні професійно-технічних навчальних закладів, студенти коледжів і технікумів, V – студенти вищих навчальних закладів, VІ – представники різних вікових груп. З 2015 року введено окрему номінацію – «Відеосюжет».

Членами Журі підсумкового етапу VІІ Всеукраїнського конкурсу було опрацьовано 529 робіт, які надіслали представники майже всіх областей України. Кількість учасників, які взяли участь у втіленні проектів, сягнула майже мільйона осіб. У творчих проектах учнівська молодь України яскраво продемонструвала свої добрі справи, скеровані на охорону довкілля, допомогу ближнім – дітям з інвалідністю, воїнам АТО, що захищають Україну, людям похилого віку, а також відповідальне ставлення до історії рідного краю, минулого своїх родин, духовних скарбів Українського народу. Впродовж місяця члени журі знайомилися з роботами, що надійшли з усіх куточків України.

Урочиста церемонія нагородження переможців та дипломантів VІІ Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок» відбулася 17 травня 2017 року  в Блакитній залі Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.

Соціальний проект «Глухий кут» (відеосюжет) «Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища (виконавці проекту – учні училища: Анатолій Шевчук, Владислав Мельничук, Наталія Асєєва, Леонід Найчук, Тарас Пахолюк, Ірина Мельничук та майстри виробничого навчання І.В.Ластівка, М.М.Кирилюк, І.О.Колодкіна) зайняв почесне III місце.

«Глухий кут» – це фільм соціального тематичного напряму діяльності, який зображає проблематику соціалізації нечуючих людей, неспроможність вирішити багато питань самотужки та ставлення до них суспільства. Мета фільму: підвищити свідомість та культуру спілкування соціуму у стосунках з людьми з інвалідністю в Україні; спонукати прояву толерантності; закликати до взаєморозуміння та поваги, до надання допомоги у повсякденних ситуаціях тим, хто її потребує; сприяти інтеграції нечуючих у сформовану громаду; пробудити такі риси характеру як чуйність, доброзичливість, небайдужість та людяність до оточуючих.

Журі нагородило учнів Вінницького МВПУ Дипломом Асоціації українських правників, а керівник проекту – Ірина Олександрівна Колодкіна отримала Подяку. Нагородження відбувалося за участі почесного голови Журі VІІ Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок», доктора юридичних наук, академіка Національної академії правових наук України, професора В.В.Костицького. Відзначення та вітання переможців на сцені змінювалося номерами художньої самодіяльності танцювальних та музичних колективів. Захід носив масштабний та святковий характер. Учні-переможці молодших класів декламували вірші та висловлювали вдячність на сцені блакитної зали.

 Конкурс проводився Асоціацією українських правників, Національним педагогічним університетом ім. М.П. Драгоманова, за підтримки Українського фонду культури і Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра та за участю Київського університету імені Бориса Грінченка, благодійною підтримкою Міжнародної громадської організації «Асоціація милосердя «Еммануїл», Громадської організації «Громадянський форум суспільної етики».

VІІ Всеукраїнський конкурс «Моральний  вчинок»  свідчить, що в Україні багато талановитих, розумних дітей та творчо обдарованої молоді. Саме вони є громадянами з активною життєвою позицією та майбутнім України.

 

 

І.О.Колодкіна, майстер виробничого навчання

Фотокореспондент: К.Ю.Троцька